Info over taxaties Japanse hobby-auto's.

Heeft u goede Links, of mischien adressen van mazda onderdelen? plaats het hier.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
MaRco2
New member
New member
Berichten: 5
Lid geworden op: 28 okt 2005, 12:22
Locatie: Honselersdijk
Contacteer:

Info over taxaties Japanse hobby-auto's.

Bericht door MaRco2 »

www.marotaxaties.nl is voldoende.



Extra info:


Taxeren, wanneer en waarom?
Door: Marco Roeleveld

In 1994 ben ikzelf in aanraking gekomen met het ietwat ongrijpbare taxeren van de hobby-auto door mijn eigen auto’s. In die periode krijg je natuurlijk met meerdere auto’s de nodige taxatierapporten onder ogen en in de praktijk blijkt er weinig enthousiasme te zijn voor Japanse klassiekers en youngtimers. Eigenlijk is dit zonde, want waardering voor de auto’s is bij een taxatie juist zo belangrijk!

Sinds medio 2004 ben ik mijzelf al aan het verdiepen in deze materie hoe dit het beste op te lossen valt. Eigenlijk simpel: gewoon door de eigen jarenlange ervaring en kennis in de praktijk te gaan gebruiken en het zelf te gaan doen! Hierover later meer.

Onderstaand wat achtergrondinformatie over het begrip taxeren.

Waarvoor is een taxatiewaarde nodig?
Een taxatie is nodig voor een cascoverzekering om de vervangingswaarde vast te stellen van het te verzekeren voertuig en wel specifiek in de uitvoering en kwaliteit van het te taxeren voertuig. Kort is ingegaan op de betekenis van de artikelen in het Wetboek van Koophandel, de artikelen 273 (open polis), 274 (vaste partijentaxatie) en 275 (de door een deskundige vastgestelde vaste taxatiewaarde, die alleen aantastbaar is bij bedrog).

Voor de verzekering gaat het om een "vervangingswaarde". Deze waarde wordt bepaald om de verzekerde financieel schadeloos te stellen voor het verlies of een total loss schade van zijn voertuig en de uitkering van de verzekeraar, welke is bedoeld om weer een gelijkwaardig voertuig te kunnen kopen. Een hobby-auto, of het nu een Toyota MR2 van 1995 of een Datsun 100A van 1973 betreft, kan vaak verzekerd worden volgens de vaste deskundigentaxatie volgens de richtlijnen van Artikel 275 van het Wetboek van Koophandel. Dit is natuurlijk vooral interessant bij een volledig casco (all risks) dekking.

Maar ook bij alleen een WA-dekking kán het verstandig zijn om bij een forse schade de waarde van vóór het evenement (het kan een aanrijding zijn, maar ook brand of diefstal) aan te kunnen tonen. Bij dekking volgens Artikel 275 W.v.K. krijg je dan de getaxeerde c.q. verzekerde waarde vergoed bij totaalverlies (mits dit in de polisvoorwaarden opgenomen is) en in het geval er een WA dekking is, kun je naar de tegenpartij (mits deze aansprakelijk is) een vuist maken en de waarde aantonen, waarbij de schade-expert van deze verzekeraar het in zijn schadevaststelling meeneemt.

De inhoud van het taxatierapport.
Vanzelfsprekend worden gegevens opgenomen ter identificatie van het voertuig en zijn eigenaar. Technische, constructieve gegevens zijn van belang. Ook de geldigheid van de APK noemen om vast te stellen dat er aan deze voertuigverplichting is voldaan.
Pas echt onderscheidend wordt het rapport bij de beschrijving van de kwaliteit van het voertuig en de opname van bijzonderheden.
De beschrijving van de kwaliteit van technische onderdelen als motor en aandrijflijn, stuurinrichting en remmen, maar ook van plaat- en chroomwerk, rubberdelen, bedrading en verlichting en interieur. Met name gaat het om de voertuigeigen roestgevoelige delen.
Om een algehele indruk vast te leggen zijn ten minste vier foto's noodzakelijk, van links voor en rechts achter, van motorruimte en interieur. Dit kan eventueel aangevuld worden met foto’s van de kofferruimte of het dashboard.
Onder de bijzonderheden moeten ook accessoires meegenomen worden en de wijze van stalling en diefstalpreventieve maatregelen. Verder daarbij noemen tot welk niveau het voertuig origineel is, afgeleverd conform in het bouwjaar c.q. welke modificaties zijn aangebracht. Welke restauraties zijn aangebracht en door wie en wanneer. Betreft het een origineel Nederlands voertuig of een latere import, dit is zeker ook belangrijk voor de waarde. De Nederlandse auto heeft doorgaans een hogere nieuwprijs gehad. Belangrijk is vooral de historie van de auto; zijn er fakturen e.d. beschikbaar om de geschiedenis (kmstand!) te checken.

De gemiddelde taxateur heeft niet altijd de specifieke punten van een bepaald model in zijn hoofd, zeker in het geval van bijvoorbeeld de gemiddelde Japanse auto of van de jongere gemodificeerde bolide.

Een taxateur behoort onafhankelijk te zijn en een waarde, op basis van bijvoorbeeld marktwaarde in combinatie met specifieke afwijkingen van het betreffende voertuig, naar eer en geweten vast te stellen. Vanzelfsprekend volgens de richtlijnen van Artikel 275 van het Wetboek van Koophandel. Een gemiddelde taxatie kost – aan huis – tussen de € 100 en € 180.

Mede door de eigen ervaringen en ervaringen van collega-clubleden met diverse taxateurs, ben ik er op een gegeven moment me er in gaan verdiepen hoe deze kwestie op te lossen valt. Simpel: om het zelf te gaan doen!

Taxeren is niet alleen noodzakelijk voor de oudere auto in combinatie met een klassieker- of youngtimerverzekering, maar ook juist belangrijk voor de tussengroep. Dus auto’s die te oud zijn om all risk te verzekeren, maar veel te goed en te mooi (zeker als ze in een bijzonder mooie staat zijn of met veel waardevolle modificaties) om bij een eventuele aanrijding veroorzaakt door derden, jouw trots voor de gemiddelde lage dagwaarde van een ‘oude auto’ total loss te horen verklaren. Heb je op dat moment een goed en geldig taxatierapport, kun je (of jouw rechtsbijstandsverzekeraar) hiermee de staat van voor de aanrijding aan de schade-expert van de tegenpartij aantonen. De volle waarde zul je in zo’n geval niet altijd krijgen, maar vaak wel een stuk meer dan wat eenzelfde (standaard) auto gemiddeld opbrengt. Wellicht iets om over na te denken?

Vanzelfsprekend is het bovenstaande verhaal ook van toepassing op de niet meer zo piepjonge getunede hobby-auto van alle merken.


Meer informatie over het taxeren in het algemeen - en het taxeren van de Japanse klassiekers en youngtimers in het bijzonder – kun je vinden op de speciale website: www.marotaxaties.nl.
Greetz, MaRco2!

www.marotaxaties.nl
bramx3
Super-Pilot
Super-Pilot
Berichten: 4775
Lid geworden op: 10 nov 2003, 21:57
Locatie: regio weert
Contacteer:

Bericht door bramx3 »

heel handig
zal de link opslaan voor als de mx klaar is :bier:
Gast

Bericht door Gast »

Het is helaas nog steeds zo dat er soms dingen gebeuren (met dank aan een ander) en je relatief weinig terugkrijgt bij een aanrijding.

De laatste tijd weer wat voorbeelden gezien. Echt zonde. :cry:
aggressor
Super-Pilot
Super-Pilot
Berichten: 2040
Lid geworden op: 26 jan 2005, 12:50
Locatie: leiden

Bericht door aggressor »

clubs krijgen korting :lol: niks voor ons
MaRco2
New member
New member
Berichten: 5
Lid geworden op: 28 okt 2005, 12:22
Locatie: Honselersdijk
Contacteer:

Bericht door MaRco2 »

Dit forum kun je ook als club zien natuurlijk. ;)
Greetz, MaRco2!

www.marotaxaties.nl
Gebruikersavatar
martinenijenhuis
Super-Pilot
Super-Pilot
Berichten: 3346
Lid geworden op: 23 dec 2003, 11:17
Locatie: Dronten

Bericht door martinenijenhuis »

Dit is ook een club ;)
Een heel gezellige zelfs :lol:

Groetjes M&M
Mijn hart, mijn ziel, mijn allesie

Afbeelding
Gebruikersavatar
hyperman
Super-Pilot
Super-Pilot
Berichten: 1088
Lid geworden op: 19 aug 2004, 09:54
Locatie: Roermond

Bericht door hyperman »

denk dat ik die van mij ook maar eens moet laten taxeren. de verzekerde waarde is i wel een beetje ontstegen.
MaRco2
New member
New member
Berichten: 5
Lid geworden op: 28 okt 2005, 12:22
Locatie: Honselersdijk
Contacteer:

Bericht door MaRco2 »

martinenijenhuis schreef:Dit is ook een club ;)
Een heel gezellige zelfs :lol:

Groetjes M&M


Dat bedoel ik. Tegenwoordig (lees: met internet) is alles wat anders dan vroeger. :bla: 8)
Greetz, MaRco2!

www.marotaxaties.nl
MaRco2
New member
New member
Berichten: 5
Lid geworden op: 28 okt 2005, 12:22
Locatie: Honselersdijk
Contacteer:

Bericht door MaRco2 »

Leuk berichtje onlangs in de TotalTuning:

Afbeelding
Greetz, MaRco2!

www.marotaxaties.nl
Plaats reactie